PETERS PÅSKE: Torbjørn Sæle leser sin egen tekst "Peters påske" i Masfjorden i 2022. FOTO: Eli Eidsnes

Påsken gjennom Peters øyne

Prest Torbjørn Sæle ville inn i påskefortellingen fra en annen vinkel enn det folk kjenner fra før. Resultatet er «Peters påske» som nå skal fremføres på Nordhordland folkehøgskole.

Konsertopplevelsen «Peters påske» har vært fremført tidligere litt forskjellige plasser, men fredag 22. mars er det første gang det settes opp på Nordhordland folkehøgskole, som eies av Nordhordland Indremisjon. Påskefortellingen blir presentert i ord, sang og toner.

– Det begynte med at jeg tok for meg tekster i hele Markusevangeliet der jeg har fulgt Peter sitt perspektiv og hans stemme og sett for meg hvordan det kunne være for ham og være i nærheten av Jesus igjennom alt det som skjer. Det forteller Torbjørn Sæle, som er sokneprest i Masfjorden sokn, til sambåndet.no.

ALVER: Vibeke Bjørndal Midttun, Ove I. B. Danielsen, Stine Karin Sæle og Torbjørn Sæle i Knarvik kyrkje i Alver i 2023. FOTO: Privat

Gjøre levende
Ved å ta Peters perspektiv ønsker han å gjøre påskefortellingen levende og gjøre det mulig å tenke seg hvordan det var å være der når det skjedde uten å vite hva som ventet.

– Vi kan kjenne fortellingen så godt at vi kan gjerne hoppe til påskedagen og vet hva som skjer da, men Peter måtte være i det og stå i både smerten og ubehaget underveis, sier Sæle.

Nordhordland Indremisjon er arrangør for konserten.

Positive
– Vi arrangerer «Peters påske» av flere grunner. De som fremfører stykket, tok kontakt med oss om vi ville arrangere. Dette er noe vi var veldig positive til. Det er en fin måte å starte påskeferien på ved å fokusere på Peters påske. Det er utrolig flott og viktig å arrangere slike ting, skriver arrangementsansvarlig Solveig Hosøy i Nordhordland Indremisjon i en SMS og legger til:

– Så er det nydelig med flinke folk som bruker sine gaver til å peke på påskens viktige budskap. Vi gleder oss til å få oppleve «Peters påske» både gjennom musikk og opplesning.

Rød tråd
Under «Peters påske» vil Sæle fremføre sin egen tekster med musikk i bakgrunnen som pianoimprovisasjon, mens Ove I. B. Danielsen, Vibeke Bjørndal Midttun og Stine Karin Sæle vil fremføre stort sett egne sanger.

– Sangene handler om mye av det samme som mine tekster, så blir det en rød tråd der vi får følge Peter gjennom både tekster og sanger, sier Sæle.

BIDRAGSYTERNE: Fra v. Torbjørn Sæle (forteller), Stine Karin Sæle (sang, gitar, perkusjon) Vibeke Bjørndal Midttun (sang, gitar, piano) og Ove I. B. Danielsen (sang, piano). FOTO: Kari Anne Romarheim

Tydelig stemme
– Hvorfor Peters perspektiv og ikke noen av de andre som er med påskefortellingen?

– Peter er jo veldig fremtredende og en tydelig stemme i Markusevangeliet, men han representerer gjerne flere av de andre også.

Sæle fremholder at han har tenkt og lagt til litt mer når det gjelder Peters følelser og tanker rundt det som skjedde og som det ikke står noe om i Bibelen.

– Vi får jo hører en del, men det er sannsynligvis mer der som kanskje kan være med, og som forsterker opplevelsen av et menneske som vi skulle tro vi kunne kjenne oss igjen i og som vi kanskje hadde forventet mer av, men som bare er et menneske og som gjør feil. Så er det dette fantastiske vi avslutter «Peters påske» med, når han møter Jesus igjen etter oppstandelsen og får lov til å få bekjenne på nytt hvem han tror på og den nye starten som kommer etter et nytt møte med Jesus.

Spesielt
– Hvordan blir det å fremføre dette på Nordhordland folkehøgskole?

– Det ser vi veldig frem til. Vi håper det er mange som har lyst til å starte påsken med å få med seg deler av hele påskefortellingen på en kveld. Det som er spesielt her, er vi starter på palmesøndag og ender med de som kom til oppstandelsen og den tomme graven. Det veldig kjekt å se at Nordhordland indremisjon har lyst til å arrangere denne konserten. Det setter jeg pris på, sier Torbjørn Sæle.

Også publisert denne uka: Går ut mot forslag om vigsel av homofile (20.03.24) Givere med stort hjerte for Sjøholt folkehøgskole (20.03.24) To skoler får felles ledelse (18.03.24)

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.