PAKKEREISER: Daglig leder Aud Kindervåg Halsne i Plussreiser AS venter på en statlig kompensasjonsordning for pakkereiser. Bildet er fra en gruppesamling under en resie til Israel i 2015. FOTO: ImF MEDIA ARKIV

Har fått 10 millioner i krise-lån

(Korona) Styret i Plussreiser legger til grunn at selskapet vil overleve koronakrisen, men er avhengig av at en kompensasjonsordning for tapte inntekter kommer på plass.

Daglig leder Aud Kindervåg Halsne bekrefter overfor sambåndet.no at Plussreiser har fått et banklån på 10 millioner kroner fra Sparebanken Møre. Som ledd i krisepakkene garanterer staten for 90 prosent av dette, mens banken tar de resterende 10 prosent. Lånet er ment som kassakreditt.

– For Plussreisers likviditet i denne situasjonen var det viktig, men selskapet var gjeldfritt, og vi ønsker å betale lånet tilbake så snart som mulig, sier Halsne.

Reiseselskapet har også fått 182.000 fra staten til dekning av faste utgifter for mars måned.

Fra jubel til krise

23. mars meldte sambåndet.no at det som så ut til å bli et jubelår for det kristne reiseselskapet, ble vendt til et kriseår på grunn av koronoaviruset. Situasjonen nå er at 100 turer er blitt kansellert, inkludert 41 grupper som skulle ha reist til Oberammergau. Pasjonsspillet der er utsatt til 2022.

– Vi hadde et budsjett på over 100 millioner kroner i 2020. Koronakrisen rammet oss på det verst tenkelige tidspunktet. Fra februar til ut mars gikk vi fra en omsetning på 53 millioner kroner til 16 millioner, sier Halsne.

Tilbakebetaling

Plussreiser må refundere kundene fullt ut, mens selskapet selv må vente på å få refundert penger som de har betalt videre til flyselskaper og agenter.

– Regjeringen har forlenget fristen for tilbakebetaling til kundene våre fra to uker til tre måneder, men vi ønsker jo å betale tilbake så snart som mulig, påpeker Halsne.

Plussreiser har allerede refundert et tosifret millionbeløp til kundene.

– Vi har betalt ut alle de kansellerte reisene i mars, er nesten ferdig med april og går så i gang med mai. Eksempelvis refunderte vi 1,8 millioner kroner for bare én påsketur, sier Halsne.

Kompensasjon

En lovet kompensasjonsordningen fra staten er ment å treffe disse kostnadene, men Plussreisers daglige leder presiserer at hun ennå ikke vet hvor stor del av refusjonene som blir dekket. Styret for Plussreiser konkluderte på et møte i slutten av april med at selskapet, slik det nå ser ut, kommer til å berge seg gjennom krisen.

– Men vi er avhengig av at den kompensasjonsordningen for pakkereiser som regjeringen har lovet, kommer på plass, sier Halsne.

Krevende

I tillegg til å refundere kunder for kansellerte reiser, jobbes det med å flytte turer over til våren 2021. Plussreiser har også kjøpt 20 turer til Oberammergau i 2022. Bare 10 prosent av årsverkene er for tiden i arbeid, resten er permittert. Den daglige lederen er selv permittert i 60 prosent av stillingen.

– Vi må ha flere tanker i hodet på én gang. Ordne opp i utfordringene nå og planlegge fremtiden for å stå sterkt når verden friskmeldes. Det jeg personlig synes er mest krevende, er det personalmessige – at ansatte har en opplevelse av at det ikke er bruk for dem. I tillegg er det trist både for oss og kundene med de mange flotte turene vi har mistet, sier Halsne.

Håper på åpning

Når det gjelder høsten, sier Halsne at de vil «snu seg fort» og lage reiser som er tilpasset de reiserådene og restriksjonene som regjeringen kommer med. Det kan fort bli flere innenlandsturer enn det var lagt opp til, selv om den daglige lederen nå også ser tegn til at Israel snakker om å åpne for utenlandsturister igjen.

– Vi er uansett avhengig av at hoteller, matservering og attraksjoner blir tilgjengelig igjen. Det hadde vært flott å kunne være med på å bygge økonomien opp igjen både i Norge og Israel. 75 prosent av befolkningen i Eilat lever eksempelvis av turisme, sier daglig leder Aud Kindervåg Halsne i Plussreiser AS.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.